Головна » 2013 » Вересень » 16 » Публікація з газети "Запорізька правда"(12.09.2013)
11:21
Публікація з газети "Запорізька правда"(12.09.2013)
Ми недарма розпочали цю публікацію словами з вірша поета радянської епохи Володимира Маяковського. Адже саме тоді було започатковане це свято, яке називалося Днем фізкультурника й відзначалося з великим розмахом. У незалежній Україні День фізичної культури та спорту об'єднує усіх тренерів, функціонерів, викладачів фізвиховання, спортсменів, а також мільйони аматорів фізкультури. Адже це свято усіх, хто полюбляє спорт – незалежно від професії та віку.
Цікаво, з якими думками зустрічають люди це свято, для яких фізична культура і спорт стали їхньою професією.
Володимир ЛОБАНОВ, голова обласного відділення НОК України, керівник обласної організації ФСТ «Спартак»:
- Якщо простежити виступи наших земляків у міжнародних стартах від минулого вересня до нинішнього, то Запорізька область напевно увійде до трійки регіонів країни, які в підготовці спортсменів високого класу є найкращими. Цей рік є перехідним між двома олімпійськими циклами, оскільки у провідних спортсменів відбувається відновлювальний процес: заліковуються травми, знижується певний рівень навантажень. Водночас відбувається й оновлення складів збірних команд країни. Та навіть за цих умов найсильніші запорізькі спортсмени радують видатними досягненнями. Особливо я в захваті від виступу нашої багатоборки Ганни Мельниченко, яка на чемпіонаті світу з легкої атлетики виборола золоту медаль. Вона була учасницею двох останніх Олімпіад, і набутий досвід допоміг їй підкорити світову вершину. На слуху також імена плавця Сергія Фролова, гімнаста Олега Степка, інших повпредів запорізького спорту. Що стосується масовості фізичної культури та спорту, поступово повертає своє значення така випробувана форма роботи, як спартакіадний рух. Свідченням тому є заходи, що проходять під егідою спорттовариства «Спартак». В якості прикладів наведу спартакіаду медичних працівників, регіональні відбіркові змагання Всеукраїнської спартакіади інвалідів праці «Сила духу». Завдяки цим заходам до здорового способу життя залучаються нові верстви населення, що можна вважати надбанням обласної фізкультурно-спортивної організації в цілому.
Євген БОРОВСЬКИХ, директор Запорізької обласної школи вищої спортивної майстерності:
- Зустрічаю наше свято з різними почуттями. Звичайно, радує, що за здобутками на чемпіонатах світу та Європи запорізькі спортсмени вже обійшли показники минулого року, довівши, що наша сфера є конкурентоздатною. 1 вересня, після літніх канікул, відновили своє функціонування спортивний манеж комбінату «Запоріжсталь», басейни ШВСМ і класичного університету, а «Славутич» навіть не припиняв свою роботу. Є зрушення на реконструкції Палацу спорту «Юність» (вже йде монтаж нових вітражів). На тлі цих досягнень засмучує той факт, що спортсмени змушені виїжджати на навчально-тренувальні збори та змагання за власний кошт. Залишається сподіватися, що ці труднощі – тимчасові.

Анатолій ЗЕМЛЯКОВ, голова обласної організації ФСТ «Колос» АПК України:
- Минулих вихідних ми визначали краще спортивне селище області, яким, як і торік, стала Кирилівка і завоювала право представляти наш регіон на Всеукраїнських змаганнях у Коктебелі. Тримають марку і сільські школярі, які торік вибороли перше загальнокомандне місце у Всеукраїнській спартакіаді «Хто ти, майбутній олімпієць?», а нині вже завоювали два перших й три других місця у п'яти видах програми. Та, мабуть, мало хто знає, що наша обласна організація входить до числа семи, які вже четвертий рік поспіль працюють на громадських засадах. Щоправда, центральна рада сільського спорттовариства виділила 30 тисяч гривень на проведення навчально-тренувальних зборів для провідних спортсменів, але, погодьтеся, цього замало, аби спорт на селі став таким же масовим явищем, як два десятиліття тому.
Людмила СОЛОВЙОВА, завідуюча кафедрою фізичної культури та спорту ЗНТУ:

- Спорт є невід'ємною частиною студентського життя, і наш навчальний заклад є показовим у цьому плані. Команди ЗНТУ представлені у Суперлігах баскетбольного і гандбольного національних чемпіонатів, а майстри спортивної аеробіки гідно захищають честь України на міжнародній арені. І цими трьома видами спортивні інтереси наших студентів не обмежуються. Звичайно, і масовість, і високі результати можливі тільки за умови створення відповідних умов. Та коли існує взаєморозуміння між викладацьким складом та керівником університету, ці питання вирішуються без проблем. Тому я вважаю, що День фізичної культури та спорту є святом не тільки моїх колег і студентів, а й ректора ЗНТУ Сергія Бєлікова.

Леонід РАТНЕР, головний тренер жіночої гандбольної збірної команди України:

- Напередодні нашого свята в мене єдине побажання: держава має докорінно змінити своє ставлення й до спорту вищих досягнень, і до дитячого спорту, і, нарешті, подбати про здоров'я нації. Адже для цього багато не треба: привести у відповідність до сучасних стандартів наявні спортивні бази. Я дуже жалкую, що український жіночий гандбол, який має славні традиції, останніми роками розгубив свій авторитет. А на що можна сподіватися, якщо в чемпіонаті країни беруть участь лише шість команд, укомплектованих переважно неповнолітніми дівчатами. Саме тому кольо-ри національної збірної захищають виключно легіонерки, тобто гравці, які виступають за зарубіжні клуби. Та й ті на пташиних правах. Якщо раніше члени збірної отримували стипендію, яку можна було використати на придбання ліків батькам або сплату за навчання молодших братів і сестер, а роки виступів за головну команду країни зараховувалися у стаж, то нині все скасовано.

Любов ЧЕРЕПАХА, семиразова чемпіонка світу з гирьового спорту, заслужений майстер спорту України, помічник керівника громадської організації «Запорізький вектор»:

- На мій погляд, незаслужено забуті ті роки, коли спорт був насправді масовим явищем, і, перш за все, завдяки тій увазі, яка йому приділялася за місцем проживання. З досвіду тренувань дітей у гирьовому спорті знаю, яке значення для них має участь у змаганнях. Вони стимулюють юних спортсменів до поліпшення особистих досягнень, позитивно впливають на успішність у навчанні. Якщо ж через брак грошей у родині дитина не має можливості довести, що вона принаймні не гірша за однолітків, у неї поступово знижується інтерес до занять спортом. Тому вважаю, що не остання роль у розвитку спорту має належати спонсорам, а пошук їх – прямий обов'язок спортивних організацій.
Переглядів: 554 | Додав: Zemlyakoff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: