Головна » 2010 » Червень » 3 » Нотатки зі звітно-виборної конференції обласної організації ВФСТ «Колос» АПК України
17:00
Нотатки зі звітно-виборної конференції обласної організації ВФСТ «Колос» АПК України

Нотатки зі звітно-виборної конференції

обласної організації ВФСТ «Колос» АПК України

 

Про здобутки…

У звітній доповіді виконуючий обов’язки голови обласної організації «Колос» Анатолій Земляков відзначив чимало позитивних зрушень, що супроводжували фізкультурний рух на селі протягом останніх п’яти років. Зокрема, незважаючи на нестабільні економічні умови, завдяки підтримці державних органів і місцевого самоуправління, господарських і профспілкових організацій   вдалося зберегти й дещо покращити матеріальну базу для занять фізичною культурою і спортом.

До вищих навчальних закладів фізкультурно-спортивної спрямованості зараховано понад 400 випускників сільських шкіл. Загалом освітній рівень спортивних фахівців, що працюють у сільській місцевості, підвищився й нині вищу спортивну освіту мають 56,2 відсотка штатних працівників.

На 500 юнаків і дівчат збільшився контингент вихованців спортивних шкіл, який нині складає майже 3800 учнів. Торік була утворена обласна комплексна ДЮСШ «Колос». Зросли й якісні показники роботи багатьох спортивних шкіл. Протягом звітного періоду підготовлено 3 тисячі спортсменів масових розрядів, 37 майстрів спорту України, п’ять майстрів спорту міжнародного класу.

Представники запорізького «Колоса» щорічно завойовують понад 150 призових місць на всеукраїнських змаганнях, чимало з них гідно представляють Україну на міжнародному рівні. Торік переможцем Кубка світу з вільної боротьби став Юрій Леденьов. Неодноразовими володарями найвищих світових нагород є гирьовики – юніор Олександр Голубничий, ветерани Сергій Кубрак з Мелітопольщини і Тимофій Косенко (Якимівський район). На найвищі сходинки континентальних змагань піднімалися триразова чемпіонка Європи з триатлону Олеся Дереза, володарка Кубка Європи з тхеквондо Анна Кондратьєва, Олександр Жорняк (спортивна ходьба), майстер кульової стрільби Денис Філістович. Нині до складів збірних команд України входять двадцять запорізьких сільських спортсменів.

 

…і недоліки

Доповідач констатував, що протягом звітного періоду не вдалося відновити діяльність ФСТ «Колос» у Веселівському, Великобілозерському та Розівському районах.

У сільській місцевості зменшилася кількість штатних інструкторів-методистів зі спорту на селі. Водночас не всі випускники вузів, що отримали вищу фізкультурно-спортивну освіту за направленнями з місць, закріпилися на периферії.

Лише вісім ДЮСШ із чотирнадцяти працюють на спорт вищих досягнень. Як наслідок, на Олімпійських іграх у Пекіні запорізький «Колос» не був представлений.

 

«По-старому працювати неможна»

На цьому наполягав у дебатах завідуючий відділом сімї, молоді та спорту Василівської  райдержадміністрації Володимир Прінь. Він закликав вести пошук інноваційних проектів, які б сприяли розвиткові фізкультурно-масової роботи. Аби керівники обласних владних структур теж переймалися проблемами сільського спорту, стадіони райцентрів доцільно включити до числа об’єктів, які відвідують високопоставлені особи. Тоді, можливо, й кошти зявляться для реконструкцій або капітальних ремонтів…

Про цікавий досвід використанням спортивної бази Відрадненської загальноосвітньої школи (Запорізький район) для організації масових  фізкультурно-оздоровчих заходів розповів учитель фізкультури цього навчального закладу Сергій Васильєв. У цьому селі влаштовуються малі Олімпійські ігри, змагання між вулицями, сімями.

У виступі президента футбольного клубу «Таврія» (Новомиколаївський район) Анатолія Лютого переважали критичні нотки. У межах району немає жодного інструктора зі спорту, не проводяться чемпіонати з ігрових видів, а лише кількаденні турніри, в яких участь беруть переважно ветерани. Чи не тому з десяти призовників району лише один-два придатні для служби в Збройних Силах. «Свого часу, -- розповідав Анатолій Лютий, -- створивши районну молодіжну організацію ФК «Таврія», ми поставили мету направити за держзамовленням 5 – 6 вихованців клубу на навчання до вузів, аби вони повернулися дипломованими спортивними фахівцями й працювали у найбільших селах району, залучаючи до здорового способу життя школярів і молодь. Та коли ці хлопці закінчили навчання, ніхто навіть не намагався їх працевлаштувати. І поїхали вони до обласного центру, де працюють охоронцями, мулярами, на заводі…».  Не працює в Новомиколаївському районі Державна програма розвитку футболу в Україні, згідно з якою фінансування заходів має здійснюватися за рахунок видатків, передбачених у місцевих бюджетах, а також позабюджетних коштів. Навпаки, останнім часом вихованців ФК «Таврія» намагаються вижити з єдиного в районі стадіону, який уже протягом 16 років утримується силами тренерів і дітей, хоча знаходиться на обліку, а звідси й на балансі селищної ради.

Не менш емоційним був і виступ старшого викладача фізвиховання Оріхівського технікуму сільського господарства Володимира Дандика: «Положення про обласні спартакіадні змагання, в яких першочергове значення має командний залік, потребує вдосконалення. Обовязково треба включити до програми традиційні для села види спорту – легку атлетику, важку атлетику і хоча б один із видів боротьби. Не можна миритися з тим, що практично щезла важка атлетика в Мелітопольському районі, де свого часу був підготовлений чемпіон СРСР Леонтій Меліхов. Будуть командні успіхи в тому чи іншому виді спорту – буде зацікавленість і з боку райдержадміністрацій. Звичайно, за умови збільшення кількості видів спартакіадної програми, можуть постраждати райони, в яких згадувані види не мають популярності. Тоді доречно проводити залік не за всіма видами, а, приміром, за сімома – вісьмома видами. Нині ж перевага віддається неолімпійським видам спорту – туризму, шашкам, шахам, армреслінгу, змаганням «Тато, мама і я – спортивна сімя». На мій погляд, сільська молодь заслуговує на більше. Або взяти спартакіаду сільських школярів, у якій обмежений вік учасників. Це – учні восьмих і девятих класів. А чим гірші дестятикаласники, учні випускних класів?».

Уже по завершенні роботи конференції до мене підійшов керівник фізвиховання Ногайського державного агротехнічного коледжу Станіслав Єрмаков: «Цілком підтримую Володимира Сократовича Дандика. Попри всі економічні негаразди, не можна зводити спартакіаду до неолімпійських видів спорту. Сільська місцевість втрачає тренерів, зокрема, з легкої атлетики. Звідки ж братиметься олімпійський резерв? А між іншим,  олімпійські чемпіони Володимир Куц, Петро Болотников, Людмила Брагіна, Тетяна Казанкіна – вихованці сільського спортивного товариства…».

 

Першочергові плани новообраного голови

Ним одностайно обраний Анатолій Земляков. Звичайно, я не міг не поцікавитися його найближчими планами.

-- Перш за все, -- сказав Анатолій Олександрович, -- треба вирішити питання фінансування обласної та районних організацій ФСТ «Колос», яке на даний момент відсутнє. Цільові кошти для сільського спорту в бюджеті закладені, але наше спорттовариство забули включити в мережу бюджетних установ. Другий мій крок – відновити діяльність рад ФСТ «Колос» у тих районах, де вони відсутні. Намагатимусь найближчим часом побувати в кожному регіоні, зустрітися не тільки з фізкультурним активом, а й з головами районних рад, райдержадміністрацій, визначитись з позиціями щодо розвитку фізичної культури та спорту. Щодо критичних зауважень, врахуємо їх і на найближчому засіданні президії затвердимо план реалізації.

Переглядів: 690 | Додав: Zemlyakoff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: