Головна » 2010 » Лютий » 22 » Актуальне інтерв'ю з головою ЦР ВФСТ "КОЛОС" АПК України Анатолієм Усенко
14:29
Актуальне інтерв'ю з головою ЦР ВФСТ "КОЛОС" АПК України Анатолієм Усенко
Актуальне інтерв'ю. Прагнемо залучити кожного селянина до фізкультурно-спортивного дозвілля - Анатолій Усенко 

КИЇВ, 3 лютого. (УКРІНФОРМ). 2010 рік - особливий у житті Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства "Колос". Йому виповнюється 60 років. На прохання УКРІНФОРМу керівник прес-служби сільського спорттовариства Микола Моторний поцікавився в голови ВФСТ "Колос" Анатолія Усенка про план заходів щодо подальшого розвитку фізичної культури і спорту на селі та підготовки і відзначення 60-річчя "Колоса".

- Анатолію Петровичу, "Колос" на порозі свого шістдесятиріччя. Що стане родзинкою найрізноманітніших фізкультурно-спортивних заходів?

- Ми вирішили організувати селянам, працівникам усіх галузей (а їх понад чотириста) та особливо їхнім дітям справжнє свято сільського спорту. І цей святковий захід обов'язково використаємо для подальшого залучення людей до активних занять фізичною культурою і спортом. Цьогорічні Всеукраїнські сільські спортивні ігри відбуватимуться у чотири тури - зимовий, весняний, літній та осінній. Зимову частину змагань плануємо розпочати на рівні сіл, селищ, районів та областей. Слава Богу, в Україну повернулася справжня зима із снігом і морозами.

Тепер слово за фізкультурними організаторами, які повинні сповна використовуючи природні умови, організувати, залучити на лижню або ковзанку кожного малюка, школяра, тракториста, фермера, продавця, учителя, ветерана праці і спорту. І це треба робити негайно, доки в полі лежить сніг і потріскує морозець, щоб устигнути визначитися з командами, які захищатимуть спортивну честь свого підприємства, села, селища, сільради на районних та обласних турнірах.

Не повинні "стояти порожняком" і спортивні зали. Тут можуть змагатися представники ігрових видів спорту та єдиноборств. А заключну суперфінальну частину зимового туру плануємо провести на наших спортивних базах Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини та Закарпаття, де зберуться найсильніші спортсмени збірних команд областей і галузей АПК.

Черговий етап - весняний тур. Згідно з календарним планом на старти вийдуть вже симпатики літніх видів спорту. І знову розпочнемо з глибинки. У селах і селищах, на галузевих спартакіадах змагатимуться ті ж самі представники всіх шістнадцяти категорій (від вихованців дитячих садочків і до ветеранів праці). Весняний тур - особливий. Адже ми присвятили його 65-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. На жаль, з кожним днем стає все менше тих, хто врятував нашу країну від німецько-фашистських варварів. Вважаю, нам уже давно пора згуртуватися саме навколо тих історичних подій і дат, які пережив український народ. Наші діди і батьки під час війни вистояли та зберегли українську націю. Вони не воювали за Сталіна, а захищали свою родину, батьківську хату, млин, ставок, село, рідну землю. І тепер наше завдання, синівський і громадянський обов'язок - вшанувати усіх визволителів нашої неньки-України.

- Що у цьому плані може зробити ВФСТ "Колос" АПК України?

- По перше, під час проведення різноманітних змагань у рамках ювілейних Всеукраїнських сільських спортивних ігор запрошувати на ці заходи ветеранів війни і праці, покладати квіти до пам'ятників та могил воїнів-визволителів. Крім, того організовувати змагання для ветеранів з найпопулярніших серед них видів спорту. По-друге, організуємо в кожному селі, селищі, райцентрі найрізноманітніші змагання і турніри з найпопулярніших у цих регіонах видів спорту на призи воїнів-земляків, які захищали свою Батьківщину. Це можуть бути не лише Герої Радянського Союзу, кавалери орденів Слави, а й звичайні солдати, які нагороджені медаллю "За відвагу". Адже воїни-фронтовики й досі вважають, що ця медаль була для них найвищою і найдорожчою серед усіх нагород солдатської звитяги.

Звичайно, організувати змагання за нинішніх умов у кожному селі нереально. Я пропоную відшуковувати таких героїв, потім у селі організовувати, наприклад, футбольний турнір за участю кількох навколишніх загальноосвітніх шкіл. Можна паралельно проводити й змагання серед дорослих футбольних команд. Переконаний, у кожному селі знайдеться свій меценат з місцевих фермерів, бізнесменів, директорів сільгосппідприємств, які виділять невеличкі кошти на придбання призів і подарунків. А ще організовувати урочисте відкриття і закриття змагань, запрошувати ветеранів, вручати їм квіти, проводити покладання квітів до пам'ятників, обелісків та могил воїнів-визволителів.

До нашої справи залучимо і НОК України та його обласні осередки, щоб під час цих змагань провести Олімпійські уроки та зустрічі з ветеранами-спортсменами. А ще плануємо на базі загальноосвітніх сільських шкіл, технікумів, коледжів, вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації агропромислової галузі започаткувати легкоатлетичні пробіги і велосипедні маршрути місцями бойової слави рідного краю "Пробіг пам'яті" з покладанням квітів до обелісків. Під час цих пробігів організовуватимемо зустрічі з ветеранами, а також проведемо показові виступи і турніри з легкої атлетики, гирьового спорту, перетягування канату тощо.

За подібним сценарієм відбуватимуться також і два наступні тури (літній та осінній). Головні суперфінальні старти проходитимуть на спортивних майданчиках Білоцерківського аграрного університету та Київського національного університету біоресурсів та природокористування. Скажу відверто, плануємо "прокрутити" велику кількість фізкультурників і спортсменів, щоб виявити талановиту, спритну, швидку, сильну молодь, а потім створимо різноманітні збірні команди Всеукраїнського ФСТ "Колос", які представлятимуть нашу сільську спортивну галузь на всеукраїнській і міжнародній аренах.

Проведення Всеукраїнських сільських спортивних ігор є нагальним і необхідним заходом. Адже в ньому стартують учасники з усієї держави. Головна ідея - проведення їх на базовому рівні, щоб до Ігор було залучене кожне село. Під час минулорічних всеукраїнських стартів змагалося понад два мільйони представників агропромислової галузі. Це велике досягнення, але в нас ще є величезний резерв.

- Нині спорттовариство "Колос" хоч і не має власного професіонального футбольного клубу в елітному дивізіоні національного чемпіонату, але саме сільська фізкультурно-спортивна організація є однією з найфутбольніших структур у нашій державі. Мабуть, для цього треба зазирнути в "глибинку", вибудувати велетенську змагальну піраміду від окремих хуторів, сіл, селищ, районів, областей і до всеукраїнських змагань...

- Упродовж останніх кількох сезонів наш "Колос" організовує і проводить своєрідний футбольний чемпіонат України серед сільських школярів у різних вікових категоріях. Не випадково йому присвоїли гучну назву ''Всеукраїнський дитячий футбольний фестиваль'' під влучним гаслом "Даруймо радість дітям!" Маємо також ще один напрямок футбольного розвитку. Це - дитячий турнір "Золотий колосок". Його головна мета і завдання - "розбурхати" масовий футбол у глибинці, надати можливість дітям із звичайних загальноосвітніх сільських шкіл організуватися в команди та грати в доступних для себе турнірах. А вже потім найкращі юні таланти торуватимуть собі шлях до професіонального спорту в дитячо-юнацьких спортивних школах, яких нині в товаристві майже триста. Адже девіз "Золотого колоска" "Хто ти, майбутній олімпієць?" визначає насамперед пошуковий характер цих змагань, маючи на увазі пошук талантів серед сільської юної зміни та подальшого долучення юних гравців до серйозного спорту.

Наші футбольні фахівці провели величезну організаційну роботу, базовим рівнем якої були звичайні українські села, де живуть діти, які прагнуть долучитися до "короля спорту". І лише ті, хто змагалися на рівні сільських, селищних, районних турнірів і здобували чемпіонський титул, отримали чудову нагоду продовжити сходження на футбольний Олімп уже на обласному та загальнодержавному рівні. Цього спортивного принципу ми дотримуємося досить жорстко. Крім того, до цього неординарного, справді, загальнодержавного заходу ми постійно залучаємо тисячі тренерів, спортивних інструкторів, учителів фізичного виховання. Я вкотре переконуюся, що там, де серед дорослих знаходиться активний організатор дитячих команд, одразу ж створюються умови для того, щоб його робота була зрештою підтримана місцевими керівниками, бізнесменами і меценатами. А наше завдання - підтримати таких ентузіастів, надати їм всебічну методичну підтримку, допомогти з м'ячами, спортивною формою та обладнанням.

- У товаристві у розпалі звітно-виборна кампанія. Чи стане цей захід своєрідним тестом для керівників усіх ланок "Колоса"? Які уроки й висновки вже засвоєно під час першого етапу звітно-виборної кампанії в низових колективах фізкультури?

- Обов'язково! До цієї важливої кампанії ставимося відповідально. Чітко і злагоджено відбуваються звітно-виборні збори в низових колективах Львівської, Чернівецької, Миколаївської, Запорізької обласних організацій та в Автономній Республіці Крим. На жаль, гальмується цей процес на Сумщині, Івано-Франківщині та Дніпропетровщині. Нас хвилює районна фізкультурно-спортивна ланка. Я постійно наголошую, що в системі ВФСТ "Колос", та, мабуть, і всього вітчизняного спорту, найслабкіша ланка - районна. А суть цієї проблеми - у відсутності належних умов та кваліфікованих тренерських кадрів і фахових спортінструкторів. Під час проведення районних та обласних конференцій рекомендуватимемо делегатам звернути особливу і принципову увагу на районну та обласну ланку керівного складу. Адже у багатьох моментах успіх залежить від організаторських здібностей голів районних та обласних організацій "Колоса". Увінчає цьогорічну звітно-виборну кампанію червневий п'ятий з'їзд спорттовариства "Колос".
Переглядів: 1483 | Додав: Zemlyakoff | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: